Uwielbiamy makarony! I kurczaka! I
kolorowe warzywa! Czyli wszystko to co wpadło mi dziś w ręce.. choć plan
był inny.. ale to dowód na to, że czasami warto porzucić skrzętnie
ułożony w głowie scenariusz i pójść w całkiem innym kierunku :D
Składniki:
- filet z kurczaka
- czerwona papryka
- żółta papryka
- zielona papryka
- marchewka
- seler naciowy
- papryczka chilli
- świeży imbir
- limonka
- sos sojowy
- sól
- curry
- mleko kokosowe
- cebula dymka
- makaron tagiatelle z chilli
- olej rzepakowy
Filet
z kurczaka kroimy w paski, solimy, posypujemy curry, skrapiamy sokiem z limonki i olejem.
Imbir ścieramy na tarce, papryczkę chilli siekamy, skórkę z limonki
również ścieramy na tarce. Mieszamy przyprawy z kurczakiem i odstawiamy.
W tym czasie myjemy i kroimy warzywa w paski, solimy je i skrapiamy
sosem sojowym (dokładnie mieszamy w misce). Gotujemy makaron- oczywiście
al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą (żeby się nie posklejał).
Rozgrzewamy głęboką patelnie i obsmażamy kurczaka. Dodajemy pokrojone
warzywa. Dusimy chwile pod przykryciem (ale tak żeby warzywa były nadal
chrupiące), zalewamy mlekiem kokosowym, dusimy jeszcze chwilkę tak żeby
sos się odrobinę zredukował. Podajemy z makaronem i dymką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz