środa, 8 stycznia 2014

Uwielbiamy makarony! I kurczaka! I kolorowe warzywa! Czyli wszystko to co wpadło mi dziś w ręce.. choć plan był inny.. ale to dowód na to, że czasami warto porzucić skrzętnie ułożony w głowie scenariusz i pójść w całkiem innym kierunku :D

Składniki:
- filet z kurczaka
- czerwona papryka
- żółta papryka
- zielona papryka
- marchewka
- seler naciowy
- papryczka chilli
- świeży imbir
- limonka
- sos sojowy
- sól
- curry
- mleko kokosowe
- cebula dymka
- makaron tagiatelle z chilli 
- olej rzepakowy

Filet z kurczaka kroimy w paski, solimy, posypujemy curry, skrapiamy sokiem z limonki i olejem. Imbir ścieramy na tarce, papryczkę chilli siekamy, skórkę z limonki również ścieramy na tarce. Mieszamy przyprawy z kurczakiem i odstawiamy. W tym czasie myjemy i kroimy warzywa w paski, solimy je i skrapiamy sosem sojowym (dokładnie mieszamy w misce). Gotujemy makaron- oczywiście al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą (żeby się nie posklejał). Rozgrzewamy głęboką patelnie i obsmażamy kurczaka. Dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy chwile pod przykryciem (ale tak żeby warzywa były nadal chrupiące), zalewamy mlekiem kokosowym, dusimy jeszcze chwilkę tak żeby sos się odrobinę zredukował. Podajemy z makaronem i dymką.






0 komentarze:

Prześlij komentarz