poniedziałek, 27 stycznia 2014

Puszyste.. delikatne.. mmm.. rozpływają się w ustach.. uważajcie jeśli jesteście na diecie.. można je jeść i jeść i jeść.. tych bułeczek też zrobiłam 4 z tej ilości składników.

Składniki:
- 230 g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 25g miękkiego masła
- 140ml mleka
- 7g drożdży

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto (jak zwykle ja w maszynie, ale jeśli wyrabiacie ręcznie pamiętajcie żeby rozpuścić drożdże w mleku z cukrem). Ciasto odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Następnie uformować bułeczki, naciąć wierzch bułek na krzyż ostrym nożem i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200st. przez 25-30 minut.



0 komentarze:

Prześlij komentarz