poniedziałek, 27 stycznia 2014

No i ostatni wypiek dzisiejszego dnia.. ktoś kto zapomina kupić chleb w piekarni musi upiec go sam :D Gruba, chrupiąca skórka i wilgotny miąższ..

Składniki:
- 60 g zakwasu
- 250g mąki pszennej  (u mnie typ 450)
- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5g drożdży
- 225g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g płatków owsianych

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrastania na około 2h. Następnie włożyć chleb do koszyka do wyrastania chleba (lub jeśli nie macie możecie go piec w formie) i odstawić do wyrastania do podwojenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 250st. wyłożyć chleb z koszyka na blachę i od razu zmniejszyć temperaturę na 220st. Piec około 30 minut.




0 komentarze:

Prześlij komentarz