niedziela, 7 marca 2021

Sekretem tego kurczaka jest wyjątkowy smak i konsystencja sosu. Oto mój sposób na kurczaka po koreańsku. Podałam go z ryżem i pikantna salatką z ogórka i marchewki.

Składniki na sos:
- 2 łyżki oleju sezamowego 
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku 
- 1 łyżka octu ryżowego 
- 4 łyżki pikantnego ketchupu 
- 1/2 papryczki chilli 
- 2 łyżki miodu
Czosnek i papryczkę chilli posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami.

Kurczak:
- filet z piersi kurczaka 
- sos teryaki
- odrobina mąki ziemniaczanej 
- sezam prażony do posypania 

Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem teryaki i wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej.

Na rozgrzaną patelnie wlać odrobinę oleju, podsmażyć kurczaka aż do zrumienienia i na koniec wlać przygotowany wcześniej sos. Gotować 2 minuty. Posypać sezamem.

Podawać z ryżem i ulubioną surówka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz