niedziela, 4 października 2015

Wpada wieczorem "stary", dobry znajomy na piwo? Pasowałoby coś postawić na stół jako przekąska do złotego napoju, ale coś ambitniejszego niż paluszki i chipsy? I prostego, szybkiego, bo nie chcecie spędzić pół dnia w kuchni tylko cieszyć się wolną niedzielą. Zróbcie Quesadillas! Meksykańska przekąska z tortilli i dowolnych dodatków sprawdzi się na każdy miły wieczór.

Składniki:
-placki tortilli
- pieczarki
- szalotka
- ser cheddar
- szynka
- przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- olej

Szalotkę siekamy. Pieczarki kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy szalotkę, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy pieczarki i chwilkę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Ser cheddar ścieramy na tarce na grubych okach. Na połowie tortilli rozkładamy ser, na ser szynkę, pieczarki i znowu ser, składamy tortillę na pół i kładziemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Opiekamy z obu stron aż ser się rozpuści a tortille będą chrupiące. Posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z guacamole (moje wygląda bardziej jak drobno posiekana salsa, ale niestety awokado było niezbyt dojrzałe i nie chciało się rozgnieść :D).



0 komentarze:

Prześlij komentarz