piątek, 24 stycznia 2014

To danie z cyklu "mieszamy style, łączymy gatunki" :D Właściwie sam makaron ze szpinakowym pesto mógłby być osobną potrawą i również sam makaron z rybą na słodko mógłby wystąpić solo :D ale wg mnie te smaki świetnie sie razem uzupełniają. Ryba w słodkim sosie, ostre i wyraziste w smaku szpiankowe pesto.. razem brzmi i smakuje świetnie :D

Składniki:
- ryba (ja miałam tilapię, świetna, bo nie rozpada się podczas duszenia, ale niestety ma ości- choć są dość duże i grube więc łatwo je wyłapać :D i smakuje idealnie)
- makaron tagiatelle z chilli (mój ulubiony :D)
- szpinak świeży
- brzoskwinie w syropie
- miód
- papryczka chilli
- czosnek
- cebula szalotka
- orzechy włoskie
- olej z orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- sok z limonki
- mąka pszenna
- olej z pestek winogron
- paluszki krabowe

Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z limonki, posypać solą i pieprzem. Odstawić. W tym czasie szpinak, czosnek, kilka orzechów włoskich, olej z orzechów włoskich zmiksować na gładkie pesto, doprawić solą. Czosnek, cebulę szalotkę i papryczkę chilli posiekać. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wymieszać z częścią syropu i łyżką miodu. Rybę obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron i podsmażyć rybę, dodać przyprawy. Dodać brzoskwinie z syropem i dusić na wolnym ogniu aż ryba będzie ugotowana. W tym czasie ugotować makaron al dente, wymieszać z pesto. Makaron podawać z rybą, polać całość sosem z ryby i udekorować kilkoma kawałkami paluszków krabowych.











0 komentarze:

Prześlij komentarz