Jak już zauważyliście pewnie, cała moja rodzina lubi dania w chińskim stylu. Są szybkie w przygotowaniu, smaczne, aromatyczne i można je zabrać ze sobą na następny dzień do pracy. Oto przepis, który jest idealny w swojej prostocie i niewielkiej ilości składników.
Składniki:
- polędwica wieprzowa (lub inne mięso wieprzowe)
- sos z czarnych ziaren soi
- grzyby shitake
- grzyby mung
- chilli
- czosnek
- imbir
- dymka
- sezam
- sól
- olej do woka
Mięso kroimy w paski. Czosnek, chilli i imbir siekamy drobno. Dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystko z sosem z czarnych ziaren soi. Odstawiamy do zamarynowania.Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy, kroimy na drobniejsze kawałki. Sezam podprażamy na suchej patelni i odstawiamy. Rozgrzewamy olej do woda i smażymy mięso, dodajemy grzyby i wodę, w której się gotowały. Mieszamy wszystko i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z ryżem posypane sezamem i dymką.
Składniki na surówkę z kapusty:
- biała kapusta
- marchew
- sól
- ocet ryżowy
- olej sezamowy
Kapustę szatkujemy cienko, marchew ścieramy na małych okach. Mieszamy razem i zasalamy. Odciskamy nadmiar wody. Doprawiamy octem i skrapiamy olejem sezamowym.
czwartek, 3 grudnia 2015
Podobne posty
Placki po węgiersku
Jedna z ulubionych potraw mojego Męża. Chrupiące placki i kruche, delikatne mięsko wieprzowe z warzy...Zobacz więcej
Domowa szynka konserwowa
Kolejne podejście do domowych wędlin z szynkowara. Tym razem z mielonego mięsa wieprzowego zrobiłam ...Zobacz więcej
Quesadillas z białą kiełbasą
Wieczorne spotkanie przy dobrym winie i pogaduszki z sąsiadami muszą się odbyć w towarzystwie smaczn...Zobacz więcej
Gulasz z żurawiną
Czasami mam ochotę na mięso o słodkim, intensywnie korzennym smaku. Do tego idealnym dodatkiem jest ...Zobacz więcej
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz