czwartek, 3 grudnia 2015

Jak już zauważyliście pewnie, cała moja rodzina lubi dania w chińskim stylu. Są szybkie w przygotowaniu, smaczne, aromatyczne i można je zabrać ze sobą na następny dzień do pracy. Oto przepis, który jest idealny w swojej prostocie i niewielkiej ilości składników.

Składniki:
- polędwica wieprzowa (lub inne mięso wieprzowe)
- sos z czarnych ziaren soi
- grzyby shitake
- grzyby mung
- chilli
- czosnek
- imbir
- dymka
- sezam
- sól
- olej do woka

Mięso kroimy w paski. Czosnek, chilli i imbir siekamy drobno. Dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystko z sosem z czarnych ziaren soi. Odstawiamy do zamarynowania.Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy, kroimy na drobniejsze kawałki. Sezam podprażamy na suchej patelni i odstawiamy. Rozgrzewamy olej do woda i smażymy mięso, dodajemy grzyby i wodę, w której się gotowały. Mieszamy wszystko i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z ryżem posypane sezamem i dymką.

Składniki na surówkę z kapusty:
- biała kapusta
- marchew
- sól
- ocet ryżowy
- olej sezamowy

Kapustę szatkujemy cienko, marchew ścieramy na małych okach. Mieszamy razem i zasalamy. Odciskamy nadmiar wody. Doprawiamy octem i skrapiamy olejem sezamowym.


0 komentarze:

Prześlij komentarz