wtorek, 14 stycznia 2014

Nie wiem czy mogę stwierdzić, że to mój autorski przepis, bo a nóż ktoś już zrobił kiedyś coś takiego.. w każdym razie nie podążałam, za żadnymi wytycznymi robiąc tego indyka :D

Składniki:
- filet z indyka
- awokado
- ser mozzarella
- papryczka chilli
- szalotka
- papryka słodka w proszku
- majeranek
- ziemniaki
- oliwa
- rozmaryn
- pomidory
- cebulka dymka
- sól
- pieprz
- koperek

Filet z indyka rozkroić tak, żeby powstał cienki filet do zawijania. Natrzeć solą, słodką papryką i majerankiem. Papryczkę chilli i szalotkę posiekać drobno, awokado obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Wymieszać z papryczką i szalotką oraz doprawić solą. Posmarować filet indyka pastą z awokado, ułożyć cienkie plastry mozzarelli i zawinąć mięso w roladę. Ściśle zawinąć w folie aluminiową, wstawić do brytfanki, podlać wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 200st. przez 1-1,5h w zależności od wielkości mięsa. W tym czasie przygotować ziemniaki- obrać ze skórki i pokroić w ósemki, doprawić szczyptą soli i skropić oliwą. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia i wstawić w niej cząstki ziemniaków na 30-45minut przez końcem pieczenia mięsa (zależy od gatunku ziemniaków :D). Pomidory pokroić, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z odrobiną oliwy i pokrojoną dymką. Mięso wyciągnąć z piekarnika i pokroić w plastry, posypać koperkiem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorami z oliwą.









0 komentarze:

Prześlij komentarz