niedziela, 5 stycznia 2014

Cała idea Stir Fry to odpowiednie pogrupowanie składników, smażenie na bardzo mocnym ogniu i przez cały czas mieszanie :D Nic łatwiejszego!

Oto składniki na moją wersje:
- polędwica wieprzowa
- marchew
- seler
- seler naciowy
- papryka czerwona
-cebula szalotka
- imbir
- papryczka chilli
- kiełki fasoli mung
- cebula dymka
- por
- sos sojowy ciemny
- ocet ryzowy
- sól
- miód

Przygotowywujemy 3 miseczki. W jednej robimy marynatę do mięsa: sos sojowy, posiekana drobno chilli, imbir, szalotka- mięso kroimy w półplastry/paski, lekko solimy i wrzucamy do miski z marynata dokładnie mieszając- odstawiamy na co najmniej pół godziny. Do drugiej miski kroimy marchew i seler (ja przekroiłam marchewki na pól wzdłóż i skroiłam je na długie cienkie paski na tarce, seler tak samo) i skrapiamy warzywa kilkoma kroplami octu ryżowego i solimy- mieszamy i odstawiamy. W trzeciej misce robimy marynatę do pozostałych warzyw: taką samą ilość octu ryżowego mieszamy z równą ilością miodu. Do takiej marynaty kroimy w paski czerwoną paprykę, seler naciowy, dodajemy kiełki fasoli, por pokrojony w grubsze plastry. Mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy. Rozgrzewamy mocno dużą, głęboką patelnie. Wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i cały czas na mocnym ogniu smażymy przez chwilę mięso. Jak już jest usmażone to wrzucamy je spowrotem do miski, w której się marynowało, dajemy na patelnie kilka kropel oleju i wrzucamy marchewkę i seler, podsmażamy chwilę tak żeby jeszcze były chrupiące i wrzucamy do nich pozostałe warzywa. Teraz już dosłownie kilka minut podsmażamy i dodajemy spowrotem mięso i wszystko dokładnie mieszamy (podczas smażenia każdej grupy składników mamy mocny ogień pod patelnia i cały czas mieszamy :D). Posypujmy grubo krojoną dymką. I gotowe. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym.


0 komentarze:

Prześlij komentarz