Cała idea Stir Fry to odpowiednie pogrupowanie składników, smażenie na bardzo mocnym ogniu i przez cały czas mieszanie :D Nic łatwiejszego!
Oto składniki na moją wersje:
- polędwica wieprzowa
- marchew
- seler
- seler naciowy
- papryka czerwona
-cebula szalotka
- imbir
- papryczka chilli
- kiełki fasoli mung
- cebula dymka
- por
- sos sojowy ciemny
- ocet ryzowy
- sól
- miód
Przygotowywujemy 3 miseczki.
W jednej robimy marynatę do mięsa: sos sojowy, posiekana
drobno chilli, imbir, szalotka- mięso kroimy w półplastry/paski, lekko
solimy i wrzucamy do miski z marynata dokładnie mieszając- odstawiamy na
co najmniej pół godziny. Do drugiej miski kroimy marchew i seler (ja
przekroiłam marchewki na pól wzdłóż i skroiłam je na długie
cienkie paski na tarce,
seler tak samo) i skrapiamy warzywa kilkoma kroplami octu
ryżowego i solimy- mieszamy i odstawiamy. W trzeciej misce robimy
marynatę do pozostałych warzyw: taką samą ilość octu ryżowego mieszamy z równą ilością miodu. Do takiej marynaty kroimy w paski czerwoną paprykę, seler naciowy, dodajemy kiełki fasoli, por pokrojony w grubsze plastry.
Mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy.
Rozgrzewamy mocno dużą, głęboką patelnie. Wlewamy 2 łyżki oleju
rzepakowego i cały czas na mocnym ogniu smażymy przez chwilę mięso. Jak
już jest usmażone to wrzucamy je spowrotem do miski, w której się marynowało, dajemy na
patelnie kilka kropel oleju i wrzucamy marchewkę i seler, podsmażamy
chwilę tak żeby jeszcze były chrupiące i wrzucamy do nich pozostałe warzywa. Teraz już dosłownie kilka minut podsmażamy i dodajemy spowrotem mięso i
wszystko dokładnie mieszamy (podczas smażenia każdej grupy składników
mamy mocny ogień pod patelnia i cały czas mieszamy :D). Posypujmy grubo krojoną dymką. I gotowe. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym.
niedziela, 5 stycznia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz