wtorek, 21 stycznia 2014

Jak tu zrobić, żeby dwaj warzywni maruderzy warzywa zjadali? Oto kolejny sos, w którym dzięki zmiksowaniu przemycam warzywa :D Mój niestety wyszedł brzydkiego koloru (nie miałam śnieżno białych już pieczarek, ale jeśli takie macie to skropcie je sokiem z cytryny i kolor sosu będzie ładniejszy). Ale grunt to smak :D

Składniki:
- schab wieprzowy pokrojony w cienkie plastry
- sól zmiękczająca mięso
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- pieprz
- sól
- czosnek
- estragon
- białe wino
- śmietana
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- oliwa
- czerwony ocet winny
- jogurt naturalny

Mięso nacieramy przyprawami- papryką słodką i ostrą, estragonem, posiekanym czosnkiem (ja używam do schabu soli zmiękczającej, niewielka jej ilość spowoduje że mięso zawsze będzie kruche i delikatne) i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na chwilkę. W tym czasie kroimy pieczarki. Mięso obsmażamy do zrumieniania na rozgrzanej patelni, podlewamy białym winem i dusimy aż skruszeje. Wykładamy mięso na talerz i przykrywamy, żeby nie wyschło. W tym czasie do sosu powstałego podczas duszenia mięsa dodajemy pieczarki i dusimy. Całość miksujemy, dodajemy białe wino i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy i dodajemy mięso. Kapustę pekińską i paprykę kroimy. Oliwę z oliwek mieszamy z octem i jogurtem, aż powstanie kremowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Mięso serwujemy z tłuczonymi ziemniakami z masłem i sałatkę z kapusty pekińskiej.






0 komentarze:

Prześlij komentarz