sobota, 18 stycznia 2014

Zestaw doskonały na domowy lunch albo kolację czyli sałatka i pieczywo.. coś lekkiego i dla każdego :D tym razem bardzo prosta sałatka i pachnąca rozmarynem, równie prosta foccacia.

Składniki:
- kolorowa sałata
- roszpunka
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- ser typu bałkańskiego
- oliwa
- ocet balsmamiczny
- sól
- pieprz

Składniki na foccacia'e:
- 300g mąki
- 15g świeżych drożdży
- 180ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- sól
- oliwa
- rozmaryn

Mąkę, drożdże, wodę, cukier, oliwę i odrobinę soli wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Rozwałkować na grubość 1cm, pokropić oliwą i posypać rozmarynem i grubo mieloną solą, ponakłuwać widelcem piec w temperaturze 200st. aż do zrumienienia. W ty czasie umyć i osuszyć sałaty, porwać na kawałki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, ogórka ze skórką również. Oliwki przekroić na połówki, ser w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i posolic- gdy zmięknie dodać do sałatki. Przygotować dressing z oliwy i octu balsamicznego (w dresssingach z oliwy zawsze stosujemy proporcje 3:1.. 3 części oliwy na 1 część kwasu- czy to soku z cytryny, czy octu itp.). Sałatkę wymieszać z dressingiem tuż przed podaniem. Najlepiej smakuje z jeszcze ciepłą i chrupiącą foccacia'ą.





0 komentarze:

Prześlij komentarz