sobota, 25 stycznia 2014

Czy mięso z rosołu zawsze musi się marnować? Nie! Kapusta, makaron i mięso z zupy.. łazanki gotowe! Tym razem z domowym makaronem (potrzeba matką wynalazków.. po prostu brak było w domu kupnego-łazankowego :D). Jak zwykle nie trzymałam się proporcji z przepisów na makaron.. grunt to konsystencja ciasta :D ale dla Was zmierzyłam i podaje :D

Składniki na farsz:
- kapusta kiszona
- mięso z rosołu (u mnie wołowe i drobiowe)
- frankfuterki (lub kiełbasa- opcjonalnie- doda wędzonego posmaku)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- papryka słodka w proszku
- sól
- pieprz
- cebula
- czosnek
- olej z pestek winogron

Składniki na makaron:
- pół szklanki mąki pszennej (typ 450)
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajo
-70-75ml wody (zależy od wilgotności mąki- dodawajcie stopniowo aż ciasto będzie idealnej konsystencji)
- sól

Kapustę pokroić i ugotować z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso i frankfuterki/ kiełbasę (niewielką ilość) zmielić na maszynie razem z czosnkiem i cebulką. Zarobić ciasto na makaron i odstawić, żeby odpoczęło. Ugotowaną kapustę odcedzić i odcisnąć. Podsmażyć na oliwie, dodać zmielone mięso, paprykę, sól, majeranek, pieprz. Dusić do połączenia się smaków. Ciasto na makaron cieniutko rozwałkować podsypując mąką. Kroić w kwadraty (moje są nierówne, ale uznajmy, że to właśnie ten urok domowego makaronu :D) i ułożyć na desce obsypanej mąką, pozostawić do wyschnięcia. Zagotować wodę, posolić, dodać niewielką ilość oliwy (zawsze dodajemy oliwę do gotowania świeżego makaronu!) i gotować partiami, często mieszając, żeby się nie posklejał. Odcedzony makaron dodać do kapusty z mięsem i jeszcze chwilkę podsmażyć.










0 komentarze:

Prześlij komentarz