czwartek, 16 stycznia 2014

Zup to ja za bardzo nie lubię..ale TA zupa.. mmm.. poezja smaków, jest w niej wszystko co uwielbiam.. ostrość papryczki chilli, aromatyczne curry, delikatny smak mleka kokosowego, a do tego jest syta i zdrowa :D

Składniki:
- czerwona soczewica (sucha)
- papryczka chilli
- papryka ostra w proszku
- imbir świeży
- przyprawa curry
- mleko kokosowe
- bulion
- cebula 
- oliwa
- sól

W garnku rozgrzewamy sporą ilość oliwy, papryczkę chilli, cebulę, imbir siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przesmażamy, dodajemy sól, curry, paprykę ostrą w proszku. Wsypujemy suchą soczewicę i smażymy cały czas mieszając. Zalewamy bulionem* i gotujemy na wolnym ogniu. Soczewica szybko się gotuje, więc pilnujemy zupę i sprawdzamy czy soczewica jest już miękka ale nie rozgotowana. Dodajemy na koniec mleko kokosowe. Można zupę zblendować (wtedy nie przejmujemy się jeśli soczewica się rozgotuje :D) i wtedy podajemy z grzankami.

* u mnie w kuchni często gotowany jest rosół, taki klasyczny z różnymi rodzajami mięsa i dużą ilością warzyw i taki rosół używam do tej zupy. Jeśli natomiast nie gotujecie rosołu to ugotujcie delikatny bulion warzywny (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól). Starajcie się nie używać kostek rosołowych i nie nazywajcie bulionem rozpuszczonej w zimnej wodzie kostki rosołowej..






0 komentarze:

Prześlij komentarz