środa, 29 stycznia 2014

Bywają takie dni, że nie ma czasu nawet zajść do sklepu na zakupy.. przychodzisz do domu a tu w lodowce kilka frankfuterków, jajka i.. światło..a trzeba przygotować coś ciepłego i sycącego dla ukochanych chłopaków :D Całe szczęście, że jest żytni zakwas, a jak jest zakwas to będzie żur!

Składniki:
- frankfuterki albo kiełbasa
- jajka
- cebula
- czosnek
- majeranek
- sól
- pieprz
- zakwas żytni
- śmietana
- mąka pszenna
-  liść laurowy
- ziele angielskie
- woda
- woda z kiszonych ogórków

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, solimy i zagotowywujemy. Po chwili wrzucamy pokrojone frankfuterki. Rozrabiamy zakwas żytni i wlewamy na gotujący się płyn (ilość zakwasu zależy od tego jak kwaśny żurek lubicie). dolewamy wodę z ogórków (kosztując czy żurek ma taki smak jaki lubicie- można ten etap pominąć, ale żurek z wodą z kiszonych domowych ogórków ma całkiem inny smak i dopełnia aromat domowego zakwasu). Doprawiamy majerankiem, pieprzem i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Rozrabiamy odrobinę śmietany z niewielką ilością mąki pszennej. Dodajemy do śmietany po trochę wrzącego żurku i dodajemy całość do garnka. Gdy zupa się zagotuje podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz