Składniki:
- dorsz
- marchew
- seler
- cebula
- czosnek
- pomidory krojone z puszki
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy
- zioła powansalskie
Marchew i seler ścieramy na tarce na grubych okach. Czosnek i cebulę siekamy. Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Dodajemy pomidory i ewentualnie podlewamy odrobiną wody. Dusimy warzywa aż będą prawie miękkie. Rybę myjemy, oczyszczamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na rybę duszone warzywa i zapiekamy pod przykryciem aż ryba będzie całkowicie upieczona w temp. 200st. Podałam rybę z klasycznymi tłuczonymi ziemniakami z masłem.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń