poniedziałek, 26 maja 2014

Ulubiony smak lodów mojego męża i syna :D jak więc mogłabym nie zrobić dla nich takich domowych, bez konserwantów i proszkowych substancji? Polecam wszystkim wielbicielom czekoladowych słodkości :D

Składniki:
- 250ml śmietanki (u mnie 33% ale nada się każda od 30-36%)
- 250ml mleka
- 4 żółtka (w kolejnym poście pomysł jak wykorzystać białka- wspaniały dodatek do tych lodów)
- 100g cukru
- 200g gorzkiej czekolady
- cukier waniliowy

Śmietankę i mleko podgrzewamy w garnku. Żółtka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy do podgrzanej śmietanki i mleka (podgrzewamy a masa będzie gęstniała ale nie wolno doprowadzić do zagotowania!). Do ciepłej masy dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy dobrze. Chłodzimy do temperatury lodówkowej, wstawiamy do lodówki- masa będzie gęstniała coraz bardziej. Przekładamy do zamrażarki w plastikowym pojemniku i co 45 minut miksujemy (to sposób dla tych którzy tak jak ja nie mają maszyny do lodów) aż do całkowitego zamrożenia. Lody wyciągamy z zamrażaki jakieś 5-10minut przed podaniem, bo są bardziej twarde niż takie sklepowe.



0 komentarze:

Prześlij komentarz