sobota, 25 kwietnia 2020

Bardzo łatwy w wykonaniu, choć wymaga czasu jak wszystkie chleby na zakwasie. Przyjemny kwaśny smak, gruba chrupiąca skórką i sprężysty środek o dużych dziurach. Najmłodszy członek naszej rodziny zjadł 3 kromki naraz. Polecamy. 

Składniki na zaczyn:
- 150g zakwasu żytniego 
- 160g mąki pszennej 
- 40g cieplej wody

Z tych składników powstaje zaczyn, który odstawiamy na 4-6h a najlepiej na całą noc. Zaczyn musi ładnie popracować i co najmniej podwoić swoją objętość przed wyrobieniem ciasta na chleb.

Składniki na chleb:
- cały zaczyn
- 550g mąki pszennej 
- 320g wody
- 10g soli

Wyrobić elastyczne, gładkie ale niebytu zwarte ciasto. Ręcznie wyrabiać kilkanaście minut, robotem (u mnie thermomix) około 7-8 minut. Odstawić do wyrastania w misce natartej olejem na 4h w temp. 35st. (wkładam do nagrzanego do 35 st. piekarnika). Po 2h ciasto składamy a po 4h formujemy chleb i wkładamy do keksówki. Pozostawiamy w nagrzanym do 40st. piekarniku jeszcze na 2h. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250st. przez 10 minut,  po tym czasie smarujemy wierzch chleba pędzelkiem namoczonym w wodzie. Zmniejszamy temp. do 230st. i pieczemy jeszcze 25-30 minut kilka razy smarujac skórkę woda. Wyciągamy z keksówki jeszcze ciepły i odstawiamy do wystudzenia na kratkę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz