Składniki na zaczyn:
- 150g zakwasu żytniego
- 160g mąki pszennej
- 40g cieplej wody
Z tych składników powstaje zaczyn, który odstawiamy na 4-6h a najlepiej na całą noc. Zaczyn musi ładnie popracować i co najmniej podwoić swoją objętość przed wyrobieniem ciasta na chleb.
Składniki na chleb:
- cały zaczyn
- 550g mąki pszennej
- 320g wody
- 10g soli
Wyrobić elastyczne, gładkie ale niebytu zwarte ciasto. Ręcznie wyrabiać kilkanaście minut, robotem (u mnie thermomix) około 7-8 minut. Odstawić do wyrastania w misce natartej olejem na 4h w temp. 35st. (wkładam do nagrzanego do 35 st. piekarnika). Po 2h ciasto składamy a po 4h formujemy chleb i wkładamy do keksówki. Pozostawiamy w nagrzanym do 40st. piekarniku jeszcze na 2h.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250st. przez 10 minut, po tym czasie smarujemy wierzch chleba pędzelkiem namoczonym w wodzie. Zmniejszamy temp. do 230st. i pieczemy jeszcze 25-30 minut kilka razy smarujac skórkę woda. Wyciągamy z keksówki jeszcze ciepły i odstawiamy do wystudzenia na kratkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz