wtorek, 31 grudnia 2013

W tym roku bawiliśmy się u nas we wspaniałym sąsiedzkim gronie. Każdy przyniósł coś pysznego.. Oto co ja przygotowałam (niestety nie było czasu na zdjęcia każdej potrawy z osobna, ale zrehabilituje się, bo na pewno nieraz jeszcze je przygotuje).

Przekąski z ciasta francuskiego z łososiem:
- ciasto francuskie
- łosoś wędzony w płatach
- oliwa
- sezam

Na rozwałkowany płat ciasta francuskiego rozkładamy płaty łososia, zawijamy, smarujemy oliwą i posypujemy sezamem, kroimy w plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez około 15 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego szynką i mozzarellą:
- ciasto francuskie
- szynka szwardzwaldzka
- mozzarella
- oliwa
- mak

Na rozwałkowany płat ciasta francuskiego rozkładamy plastry szynki na przemian z serem mozzarella, zawijamy, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, kroimy w plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez około 15 minut.

Do francuskich przekąsek podałam sos czosnkowy oraz sos barbecue.

Roladki z cukinii (po przepis sięgnęłam do książki Beaty Śniechowskiej- wrocławianki, która wygrała II edycję Mastercheffa i trochę go zmodyfikowałam)

- małe cukinie
- serek kozi do smarowania
- twaróg mielony
- szynka szwardzwaldzka
- pomidory suszone w oleju
- sól
- pieprz
- oliwa
-  sezam

Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry, oliwę mieszamy z solą i pieprzem i smarujemy pędzelkiem plastry cukinii (cukinia puści dużo wody, którą odsączamy, a cukinię odciskami na ręczniku papierowym- przystawkę szykujemy tuż przed przyjęciem). Pomidory odciskamy z oleju, kroimy bardzo drobno i mieszamy z serkami (pól na pół serek kozi z twarogiem) doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na plastrze cukinii kawałek szynki, smarujemy serkiem z pomidorami i zawijamy. Sezam podprażamy na suchej patelni i obtaczamy spód roladek w nim. 

Sos balsamico do cukinii:
- ocet balsamiczny
- miód

Ocet mieszamy z miodem i podgrzewamy w małym garnku aż zgęstnieje, polewamy cukiniowe roladki.

Była też sałatka z pieczonych warzyw (przepis od mojej koleżanki Gosi oczywiście trochę zmodyfikowany, podam swoją wersję za jakiś czas), sałatka dwuskładnikowa (na którą przepis jest tutaj http://smakowawyspa.blogspot.com/2014/01/saatka-dwuskadnikowa.html ), ser pleśniowy z zielonymi winogronami oraz na deser sernik i owocowe koreczki.







0 komentarze:

Prześlij komentarz