niedziela, 31 maja 2020

Rzadko robię takie typowo bezmięsne dania, bo jednak wszyscy w domu lubimy mięsko. Dzieci nazwały te pulpety pulpetami z mięsa z ciecierzycy ;-) analogia do pulpetów z mięsa z indyka, które uwielbiają nie do przeoczenia.
Bardzo nam smakowały.

Składniki:
- 350g ugotowanej ciecierzycy (masa po ugotowaniu i odsączeniu)
- 3 marchewki
- cebulka dymka
- czosnek
- olej
- cząber
- garam masala (przyprawa w proszku)
- natka z pietruszki 
- 2 jaja
- sól
- passata pomidorową (lub pomidory krojonej z puszki)
- liść laurowy
- ziele angielskie

Ugotowaną ciecierzycę zmiksować w blenderze ale nie na gładką masę, powinna być grudkowata. Można też tylko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub praską. Cebulkę i czosnek posiekać, marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i marchew. Przyprawić solą i odrobiną garam masali. Przestudzoną marchew, posiekaną natkę pietruszki dodać do ciecierzycy i dobrze wymieszać. Doprawić cząbrem i dodać jajka. Wyrobić gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie pulpeciki z dwóch stron. Podlać wodą (lub bulionem jeśli macie) i passatą pomidorową. Lekko posolić i posypać cząbrem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić przez chwilę. Podawać z ryżem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz