środa, 22 kwietnia 2020

Bardzo szybki w wykonaniu, bo od momentu, gdy orientujecie się, że nie ma chleba na kolację/śniadanie do ukrojenia pierwszej kromki mijają 3h. Przyjemna skórka, lekko chrupka i dość zwarty miąższ z dodatkiem słonecznika (możecie pominąć lub zastąpić innymi ziarnami). 

Składniki:
- 25g drożdży 
- 300g mąki pszennej 
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 2 łyżki otrąb 
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka jogurtu lub maślanki 
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka soli
- słonecznik (pestki dyni, sezam, czarnuszka)

Ze wszystkich składników wyrabiamy dość gęste i sprężyste ciasto. Odstawiamy na 1-1,5h do podwojenia objętości (moim trickiem na przyspieszenie wyrastania jest włożenie ciasta do nagrzanego do 35st piekarnika). Formujemy bochenek który możemy odstawić do wyrastania albo na blaszce albo w koszyku albo w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym jeszcze na jakieś 30-45 minut. Pieczemy w rozgrzanym do 240st piekarniku 10 minut,  potem w 220st kolejne 10 minut i w 200st ostatnie 10 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz