Składniki:
- 25g drożdży
- 300g mąki pszennej
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrąb
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka jogurtu lub maślanki
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka soli
- słonecznik (pestki dyni, sezam, czarnuszka)
Ze wszystkich składników wyrabiamy dość gęste i sprężyste ciasto. Odstawiamy na 1-1,5h do podwojenia objętości (moim trickiem na przyspieszenie wyrastania jest włożenie ciasta do nagrzanego do 35st piekarnika). Formujemy bochenek który możemy odstawić do wyrastania albo na blaszce albo w koszyku albo w garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym jeszcze na jakieś 30-45 minut. Pieczemy w rozgrzanym do 240st piekarniku 10 minut, potem w 220st kolejne 10 minut i w 200st ostatnie 10 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz