sobota, 10 października 2015

Jesienne wydanie wspaniałego pieczonego schabu. Soczyste mięso, wyrazisty w smaku sos i delikatne puree z ziemniaków. Idealne połączenie!

Składniki na pieczeń:
- schab
- sól
- czosnek
- papryka czerwona
- cząber
- olej

Czosnek rozgniatamy z solą, nacieramy schab. Obsypujemy go ziołami i skrapiamy olejem. Odstawiamy na kilka godzin (lub cała noc) do lodówki. Przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, żeby miał temperaturę pokojową. Pieczmy w temp. 190st. przez 45-60minut (zależy jak duży kawałek mięsa macie) w rękawie do pieczenia.

Składniki na sos żurawinowy:
- żurawina świeża
- cukier
- czerwone wino
- cynamon
- goździki

Żurawinę gotujemy z winem, cukrem i przyprawami do miękkości. Rozgniatamy rozgotowane owoce tłuczkiem do ziemniaków i gotujemy na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Tak przygotowany nadaje się zarówno na ciepło do mięs jak i na zimno do wędlin czy serów, a nawet jako dodatek do deserów!



0 komentarze:

Prześlij komentarz