niedziela, 31 maja 2015

To danie robię wyjątkowo rzadko.. po pierwsze rzadko ogólnie robię smażone potrawy.. po drugie przygotowanie takiego jedzenia zajmuje troszkę więcej czasu niż "zwykłego" codziennego dania :D po trzecie z reguły nie zagęszczam sosów mąką, ale w tym wypadku robię wyjątek, bo do placków idealny jest gęsty, mięsny, sos...

Składniki na placki ziemniaczane:
- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- czosnek
- jajka
- płatki owsiane
- odrobina mąki
- sól
- pieprz
- olej

Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek ścieramy na tarce na grubych okach. Dodajemy jajka, platki owsiane i odrobinę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, tak żeby masa miała odpowiednią konsystencję (nie może być za sucha bo nie będzie się dobrze smażyć i przewracać, nie może być zbyt rzadka bo będziemy dodawać za dużo mąki i plaski będą niesmaczne..). Smażymy placki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Składniki na gulasz:
- mięso wieprzowe
- papryka czerwona
- pieczarki
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- papryka ostra wędzona
- oregano
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mąka ziemniaczana (odrobina do zagęszczenia sosu)
- olej

Mięso kroimy w kostkę, warzywa w dowolne kawałki. Czosnek siekamy, dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, liść laurowy i ziele angielskie oraz pozostałe zioła. Dusimy mięso do miękkości. Dodajemy warzywa i gdy one zmiękną zagęszczamy sos odrobiną mąki ziemniaczanej. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi.




0 komentarze:

Prześlij komentarz