niedziela, 24 maja 2015

Co lubi królik? Musztardę! Eee to znaczy marchewkę! Ale musztardę też bardzo lubi :D Do pysznego, mięciutkiego mięsa z królika idealna jest duszona młoda kapusta z koperkiem!

Składniki na potrawkę z królika:
- mięso z królika (jeśli macie całego królika podzielcie go na porcje)
- musztarda
- olej
- gorczyca
- czosnek
- cebula
- goździki
- kolendra nasiona
- rozmaryn
- tymianek
- pieprz
- sól
- sos sojowy
- marchew
- jogurt naturalny
- bulion
- ziele angielskie
- liść laurowy

Mięso myjemy i osuszamy. Gorczycę, kolendrę i niewielką ilość goździków rozcieramy w moździerzu. Dodajemy czosnek, musztardę, olej, pieprz, sól i sos sojowy. Mieszamy do połączenia składników. Zioła siekamy i dodajemy do marynaty. Marynata nacieramy mięso z królika i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na noc, ale wystarczy na kilka godzin). Rozgrzewamy głęboką patelnię i rumienimy mięso z obu stron, zalewamy bulionem i dodajemy cała pozostała z marynowania marynatę. Siekamy cebulę i kroimy w półplastry marchew. Dodajemy cebulę i marchewkę oraz liść laurowy i ziele angielskie do duszenia z królikiem. Dusimy aż mięso będzie miękkie. Wyciągamy uduszonego królika na talerz i dodajemy do sosu jogurt. Polewamy mięso sosem, podajemy na kuskusie z duszona kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki na duszoną kapustę:
- młoda kapusta
- cebula
- kminek
- olej
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koperek

Kapustę kroimy w paski, cebule w kostkę lub w piórka. Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy kapustę, solimy, dodajemy kminek i pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Obsmażamy przez chwilkę i podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koperek.









0 komentarze:

Prześlij komentarz