czwartek, 7 maja 2015

Makaron z tuńczykiem chyba każdemu kojarzy się z czasami studenckimi. Dodawało się do niego jakiś pomidorowy sos (co poniektórym nawet ketchup wystarczał w tej roli) i syte i szybkie danie było gotowe. Tym razem podnosimy to połączenie na wyższy level. Dzięki dodatkowi suszonych pomidorów, zielonych oliwek z papryką i cudownemu parmezanowi (bez którego nie może obejść się żaden makaron) uzyskujemy zaskakujące w smaku, wykwintne ale wciąż proste danie.

Składniki:
- makaron tagiatelle pełnoziarnisty
- suszone pomidory w oleju
- zielone oliwki z pastą paprykową
- tuńczyk w sosie własnym
- czosnek
- czerwona cebula
- świeży rozmaryn
- oregano
- pieprz
- parmezan

Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w półplastry. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią olej z pomidorów. Podsmażamy czosnek i cebulę. Pomidory kroimy w paski i dodajemy na patelnię. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do pomidorów. Podsmażamy wszystko dokładnie. Kroimy oliwki w krążki i łączymy z tuńczykiem na patelni. Doprawiamy oregano, pieprzem i siekanym rozmarynem. Ugotowany makaron mieszamy na patelni z tuńczykiem i pomidorami (jeśli jest taka potrzeba dodajemy olej z pomidorów). Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem.





0 komentarze:

Prześlij komentarz