środa, 13 maja 2015

Pyszny, pikantny, wyrazisty w smaku i sycący makaron.

Składniki:
- makaron (u mnie wspaniale pasujące do sosu capunti- urocze małe "kajaki", w których wnętrzu zostaje pyszny sos)
- kalmary
- pomidory krojone z puszki
- pomidory koktajlowe
- bulion warzywny
- czosnek
- czerwona cebula
- oregano
- tymianek
- sól
- pieprz
- papryka ostra wędzona
- oliwa
- natka pietruszki do podania

Czosnek i cebulę siekamy, rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni. Dodajemy czosnek i cebulę, doprawiamy solą, oregano i tymiankiem oraz ostrą wędzoną papryką. Kalmary oczyszczamy, kroimy w krążki. Podsmażamy kalmary i dodajemy pomidory z puszki, dolewamy bulion i dusimy do miękkości (około 30 minut). Do sosu dodajemy surowy makaron, gotujemy al dente. Pod koniec do sosu dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podajemy z siekana pietruszką.





0 komentarze:

Prześlij komentarz