Składniki na pierożki:
- papier ryżowy
- mięso wieprzowe mielone
- kapusta biała
- kapusta pekińska (kilka wierzchnich liści)
- cebula dymka
- czosnek
- chilli
- imbir
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- olej sezamowy
- sos rybny
Kapustę szatkujemy drobno (lub ścieramy na grubych okach na tarce), odciskamy z nadmiaru wody. Mięso mielimy. Chilli, imbir, czosnek miażdżymy w moździerzu, dodajemy sos sojowy, rybny i ostrygowy oraz olej sezamowy. Mieszamy wszystko z mięsem i kapustą (mięsa powinno być mniej więcej tyle samo objętościowo co kapusty). Dymkę kroimy wraz z białymi częściami i dodajemy do farszu. Płaty papieru ryżowego namaczamy wg instrukcji i zawijamy w nie sporą ilość farszu tworząc sakiewki skręcone na szczycie. Odkładamy na papier do pieczenia. Nastawiamy urządzenie do gotowania na parze, wykładamy pojemnik liśćmi kapusty pekińskiej i układamy pierożki. Parujemy przez 8-10 minut (tak żeby mięso było ugotowane). Podajemy z sosem chilli, ja dodatkowo podałam z moja ulubioną sałatką z glonów wakame.
Składniki na sos chilli:
- słodki sos chilli (można kupić dobry sos chilli w sklepach z orientalną żywnością)
- sos sojowy
- sos rybny
- sok z limonki
- dymka
- kolendra
- kilka łyżek bulionu (do rozrzedzenia sosu)
Mieszamy wszystkie składniki z odpowiadających naszym kubkom smakowym proporcjach. Dodajemy posiekana dymkę i kolendrę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz