Składniki na zaczyn:
- 7 g świeżych drożdży
- 200ml letniej wody
- 175 g mąki
Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy w cieple miejsce na 12h. Warto zrobić to wieczorem i odstawić na noc :D mój zaczyn stał troszkę dłużej niż 12h i w zasadzie w niczym to nie przeszkodziło, więc spokojnie :D
Składniki na ciasto:
- zaczyn
- 7g świeżych drożdży
- 30ml mleka
- 200ml wody
- 30ml oliwy
- 360g mąki
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misie miksera (ciasto jest dość rzadkie i nie uda Wam się wyrobić go rękami). Odkładamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do potrojenia objętości (nawet do 2h). Teraz formowanie ciabat. Nie jest to łatwe, ale ja robiłam pierwszy raz i wyszło całkiem całkiem. A oto mój sposób: płaską dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczeni i odkładam na blat, na dużą głęboką blachę z piekarnika wyłożyłam papier i wysypałam trochę mąki, wyłożyłam całe ciasto i podzieliłam je na 4 części (nożem), zanurzonymi w mące rękami brałam każdą porcję ciasta i nie ugniatając a rozciągając uformowałam prostokątne bochenki, które ułożyłam na płaskiej blaszce (zachowajcie odległość). Tak uformowane bochenki przykrywamy i odstawiamy jeszcze na jakieś 20-30minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220st. (u mnie program do pieczenia chleba czyli po prostu grzałka z góry i z dołu). Pieczemy ciabaty około 20-25 minut (upieczone wydają głuchy odgłos przy stukaniu od spodu). Wspaniale smakują jeszcze ciepłe, ale na następy dzień również są pyszne!
0 komentarze:
Prześlij komentarz