Azjatyckie smaki.. czyli to co tygryski lubią najbardziej. Ostro, aromatycznie i soczyście.
Składniki na kurczaka w sosie pomarańczowym:
- filet z kurczaka
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- olej sezamowy
- sok z pomarańczy
- mąka kukurydziana
- czosnek
- chilli
- imbir
- sos sambal oleak
- miód
- dymka
Kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek, chilli i imbir siekamy, łączymy z sosej sojowym i olejem sezamowym. Marynujemy w powstałym sosie kurczaka. Rozgrzewamy głęboką patelnię, obsmażamy kurczaka do zrumienienia. Łączymy składniki sosu: sok pomarańczowy, miód, mąkę kukurydzianą, sos sambal oleak, ocet ryżowy, sos sojowy. Wlewamy mieszaninę do usmażonego kurczaka i doprowadzamy do zagotowania. Sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem, posypane dymką.
Składniki na pikantną sałatkę z marchewki i ogórka:
- marchew
- ogórek
- rzodkiewka (możecie dodać też białą rzodkiew, ja akurat miałam zwykłą rzodkiewkę)
- sos sojowy
- olej sezamowy
- ocet ryżowy
- cukier puder
- chilli
- imbir
- dymka
Imbir i chilli siekamy drobno. Zalewamy octem ryżowym, sosem sojowym i olejem sezamowym. Marchew i ogórka kroimy w paski, rzodkiewkę w półplastry. Zasypujemy odrobiną cukru pudru. Mieszamy warzywa z sosem i odstawiamy na kilka godzin (minimum godzina) żeby się przegryzło. Na koniec dodajemy dymkę.
niedziela, 3 maja 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz