piątek, 1 maja 2015

Uwielbiam buraki. W każdej postaci. A przepysznie kwaskowata i kremowa botwinka z rozpływającym się w ustach mięsem wołowym, długo gotowanym w wywarze to wymarzona zupa na popołudniowy lunch w słoneczny, wolny od pracy dzień.

Składniki:
- bulion wołowy
- mięso z bulionu
- buraki
- liście i łodygi buraków
- marchew z bulionu
- tymianek
- śmietana
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- sok z cytryny

Buraki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (nie mogą wrzeć bo stracą swój piękny rubinowy kolor). Marchew z bulionu kroimy w kostkę lub plastry, dodajemy do ugotowanych buraków, dodajemy też bulion. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i tymiankiem. Kroimy łodygi i liście z buraków, dodajemy do barszczu. Gotujemy krótko. Doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z mięsem wołowym z bulionu i ze śmietaną. Świetne do tego będą tłuczone ziemniaki, jajko.. co tylko chcecie.



0 komentarze:

Prześlij komentarz