czwartek, 21 maja 2015

Jak otworzyłam piekarnik, żeby ją wyciągnąć to cały dom wypełnił się wspaniałym zapachem pieczonych jajek i pomidorów! A wcześniej zapach smażonej kiełbasy z cebulką. Po takich zapachowych poezjach na pewno usiądziecie głodni do stołu. I się nie zawiedziecie! Hiszpańska tortilla z ziemniakami i kiełbasą jest bardzo syta i przepyszna! Wasi domownicy będą prosić o dokładki mimo tego, że już więcej by nie dali rady zjeść :D 

Składniki:
- ziemniaki
- kiełbasa (Wasza ulubiona, ale najlepsza będzie chorizo)
- cebula czerwona
- jajka
- jogurt naturalny
- pomidorki koktajlowe w różnych kolorach
- olej
- czosnek
- sól
- pieprz
- szczypior
- tymianek
- odrobina parmezanu

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kroimy na grubsze plastry lub kostkę. Cebulę siekamy w piórka, czosnek drobno. Kiełbasę w cienkie plastry. Rozgrzewamy dużą płaską patelnię z żaroodporną rączką. Smażymy bez tłuszczu kiełbasę, czosnek i cebulę. Przekładamy do miseczki, na rozgrzaną patelnię wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki i chwilkę podsmażamy, również przekładamy do miski. Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy ziemniaki na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ziemniaki kiełbasę i pomidorki. Mieszamy jajka z odrobiną jogurtu naturalnego, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zalewamy jajkiem ziemniaki. Przykrywamy i dusimy chwilę na małym ogniu. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z funkcją grill na 200st. Wkładamy patelnię do piekarnika na środkową półkę i pieczemy aż jajko będzie ścięte a wierzch zrumieniony. Posypujemy startym parmezanem. Podajemy posypane szczypiorkiem.






0 komentarze:

Prześlij komentarz