sobota, 16 maja 2015

Wspaniała indyjska uczta! Takim jedzeniem, można wykarmić całą armię. I to w jakim stylu!

Składniki na marynatę do kurczaka:
- czosnek
- papryczki chilli
- imbir
- ziarna kolendry
- cynamon
- goździki
- kmin rzymski
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- kurkuma
- papryka słodka
- sól morska
- olej
- jogurt naturalny

Ziarniste przyprawy podprażamy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza i ubijamy drobno. Dodajemy przyprawy w proszku i łączymy wszystko. Dodajemy grubą morską sól, obrane ząbki czosnki, pokrojoną w plastry papryczkę chilli i świeży imbir. Ucieramy wszystko na pastę, dodajemy odrobinę oleju i jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy.

Składniki na kurczaka po indyjsku:
- różne części kurczaka (ja użyłam fileta z piersi kurczaka i podudzi, możecie kupić całego kurczaka, podzielić na części i użyć wszystko do tego dania- ja obieram zawsze kurczaka ze skóry)
- marynata z przepisu powyżej
- marchew
- seler naciowy
- czerwona cebula
- papryka czerwona, żółta i zielona
- pomidory (sparzone i obrane ze skóry)
- soczewica czerwona
- mleko kokosowe
- świeża mięta do podania

Kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy (co najmniej na godzinę, ale czym dłużej tym lepiej :D). Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy głęboką patelnię, obsmażamy kurczaka z cebulę do zrumienienia. Podlewamy woda lub bulionem i dusimy aż mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i soczewicę, dusimy wszystko aż warzywa będą miękkie a soczewica się zacznie rozpadać i zagęści sos. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, można jeszcze dorzucić posiekane, świeże chilli.

Składniki na chrupiące chlebki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 10g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli

Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. Dzielimy na 6 cześci, każdą wałkujemy na placek o grubości około 1cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku na rozgrzanej wcześniej blaszce w 220st. przez około 15 minut.










0 komentarze:

Prześlij komentarz