niedziela, 10 maja 2015

Pychotka! Niedzielny obiad musi być na wypasie :D

Składniki na szaszłyki:
- filet z kurczaka
- ananas świeży
- papryka czerwona
- szalotka
- oliwa
- oregano
- papryka ostra mielona
- czosnek
- kurkuma
- curry
- sól
- mięta

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Olej mieszamy z przyprawami i marynujemy kurczaka. Ananasa i paprykę kroimy w kostkę, szalotkę w ćwiartki. Nabijamy mięso naprzemiennie z papryką i ananasem. Smażymy szaszłyki ze wszystkich stron na grillowej patelni. Podlewamy na koniec odrobiną wody i przykrywamy (jeśli tak jak ja macie duże kawałki kurczaka i chcecie mieć pewność, że się usmażyło mięso przy patyczku). Podajemy z ryżem posypując wszystko listkami mięty.

Składniki na surówkę colesław:
- kapusta biała
- marchewka
- śmietana
- majonez
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz

Kapustę szatkujemy cienko, marchew ścieramy na tarce na grubych okach. Zasypujemy odrobiną soli i cukru i odstawiamy aż puszczą soki. Odciskamy nadmiar wody z kapusty i marchewki. Mieszamy śmietanę z majonezem, doprawiamy sokiem z cytryny, dużą ilością pieprzu i ewentualnie jeszcze odrobiną cukru. Łączymy sos z kapustą.









0 komentarze:

Prześlij komentarz