środa, 6 maja 2015

Taki tam klasyk, ale czasami aż się chce zjeść coś niewymyślnego. Chyba każdy z nas ma wspomnienie z dzieciństwa związane z sadzonym jajkiem, ziemniakami z koperkiem i kefirem. Zwykle to jajko smażymy w różnokształtnych foremkach, ja jednak postanowiłam tym razem jajko usmażyć po prostu na patelni, a kształt nadać tłuczonym ziemniakom. Co byście powiedzieli na takie ziemniaczane serce?

Składniki:
- jajko
- ziemniaki
- kefir
- koperek
- sól
- pieprz
- olej
- masło

Ziemniaki gotujemy do miękkości, ubijamy z masłem, solą i odrobiną kefiru. Rozgrzewamy olej na patelni, cały czas na małym ogniu. Wbijamy jajka, smażymy pod przykryciem, na małym ogniu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie jeszcze płynne. Podajemy ziemniaki posypane koperkiem, jajko oprószone pieprzem i do tego kefir.




0 komentarze:

Prześlij komentarz