czwartek, 7 maja 2015

Bardziej puszystych i delikatnych placuszków w życiu nie jadłam! Nie przepadam za słodkimi daniami, ale z miłą chęcią zjadłam ten serkowy puszek z domową konfiturą. Wspaniałe zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a jutro wylądują w lunchboxie mojego D.

Składniki (u mnie wyszło 14 średniej wielkości placuszków)
- 280g serka homogenizowanego (ja używam mielonego sera Pilos w kubełku)
- 100g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- wanilia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (ja użyłam ręcznej trzepaczki). Rozgrzewamy patelnię, wykładamy po 3-4 placuszki i smażymy bez tłuszczu z obu stron aż będą rumiane. Podajemy posypane cukrem pudrem, najlepiej z dodatkiem domowej konfitury.






0 komentarze:

Prześlij komentarz