wtorek, 30 grudnia 2014

Uwielbiam ten deser za jego prostotę.. Klasyczna panna cotta jest robiona na śmietance, ja natomiast wolą tą w wersji z serkiem.. jest delikatniejsza, a zarazem bardziej syta i pożywna.. no i oczywiście (o ile można tak powiedzieć o deserze) bardziej dietetyczna ;-)

Składniki na panna cottę:
- 400g serka mielonego
- 250ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- 3 łyżki żelatyny
- laska wanilii
- 150g cukru

Śmietankę, mleko, cukier i wanilię podgrzewamy w garnku. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody aż napęcznieje, dodajemy do podgrzanej masy śmietankowej. Gdy żelatyna się rozpuści łączymy lekko ostudzoną śmietankę z serkiem (najlepiej wszystko razem zmiksować do uzyskania gładkiej masy).  Teraz całą masę studzimy aż do momentu zgęstnienia i dopiero wtedy rozlewamy do foremek lub jednej dużej formy (rozlewając tężejącą masę uzyskujemy później ładnie ułożone ziarna wanilii, gdybyśmy wlali do formy rzadka masę ziarna opadłyby na dno).

Składniki na sos malinowy:
- paczka mrożonych malin
- cukier do smaku

Maliny zagotowywujemy z cukrem, przecieramy przez sito i studzimy. Sos taki można też zrobić z truskawek.






0 komentarze:

Prześlij komentarz