Kurczak w indyjskim stylu, mocno aromatyczny i pachnący wspaniałą mieszanką przypraw garam-masala. Idealny kremowy sos pasuje jak ulał do ryżu z kurkumą. Wszystko zrównoważone lekką sałatką z pomidorów z miętowym vinegretem.
Składniki na kurczaka:
- filet z kurczaka
- cebula
- czosnek
- chilli
- papryka słodka w proszku
- sól
- olej
- przecier pomidorowy
- jogurt naturalny
- cytryna
Składniki na ryż:
- ryż
- olej
- kurkuma
- czosnek
Składniki na sałatkę:
- pomidory
- oliwa
- limonka
- mięta
- sól
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawą garam masala, papryką w proszku oraz solą. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy cebulę na złoto, dodajemy kurczaka obtoczonego w przyprawach i rumienimy, dodajemy czosnek i chilli i przesmażamy do wydobycia aromatów. Zalewamy wszystko przecierem pomidorowym (typu passata) i dusimy aż kurczak będzie miękki a cały smak przypraw przejdzie do sosu. Na koniec dodajemy niewielką ilość jogurtu naturalnego i mieszamy dokładnie.
Rozgrzewamy olej w garnku i wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i kurkumę, delikatnie podsmażamy, wsypujemy suchy ryż i smażymy wszystko przez chwilę cały czas mieszając. Podlewamy wodą na wysokość około 1cm powyżej ryżu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu (lub nawet wyłączamy ogień i zostawiamy w cieple jeśli mamy garnki, które dobrze trzymają ciepło).
Pomidory kroimy w kostkę, oliwe mieszamy z siekanymi listkami mięty, solą i sokiem z limonki. Mieszamy z pomidorami.
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz