Klasyczne danie kuchni chińskiej.. wiecie, że w Chinach nie jada się w ogóle tak popularnego w Europie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?
Składniki:
- mięso wieprzowe (schab lub chuda szynka)
- papryka czerwona
- papryka żółta
- marchew
- pieczarki
- ananas świeży (może być z puszki, ale to zmieni smak dania)
- papryczka chilli
- imbir
- czosnek
- por
- sól
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- mąka kukurydziana
- miód
- olej do smażenia w woku
- dymka
Mięso kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy. Chilli, czosnek i imbir siekamy, por kroimy w półplastry. Marchew kroimy w słupki, paprykę w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z wodą miód, sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą (na szklankę wody dajemy około 1,5 łyżki mąki kukurydzianej- zależy jak gęsty sos lubicie). Rozgrzewamy wok, wlewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor, dodajemy por, siekany imbir, czosnek i chilli i podsmażamy jeszcze chwilkę. Dodajemy marchewkę i papryki, podsmażamy, nastepnie dodajemy pieczarki i ananasa. Po podsmażeniu wszystkiego razem wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy danie z ryżem i posypujemy dymką.
niedziela, 14 grudnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz