czwartek, 1 stycznia 2015

Robiłam je na Sylwestrową imprezę u znajomych.. o 2 w nocy idealną przekąską jest cieply słodki, buraczany barszczyk i taki właśnie kapuśniaczek.

Składniki:
- kapusta kiszona
- pieczarki
-olej
- cebula
- sól
- pieprz
- papryka czerwona w proszku
- tymianek
- oregano
- jajko
- sezam
- ciasto francuskie z masłem (kupuje zawsze.. ale mam plan kiedys zrobić domowe.. na pewno się o tym dowiecie kiedy to będzie)

Kapustę obgotować i poszatkować. Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę, dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dodać pieczarki, dusić wszystko razem do miękkości. Ciasto francuskie dobrze rozwałkować, wyłożyć zimny farsz i zwinąć w rulonik. Kroić rulonik w plastry o grubości około 2-3cm i kłaść na wyłożonej papierek do pieczenia blaszce. Posmarować rozkuconym jajkiem, posypać sezamem. Piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210st. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.



0 komentarze:

Prześlij komentarz