Już kiedyś był u mnie przepis na krem z brokułów.. ale tym razem zaproponuje Wam inne dodatki (pyszny i jedyny w swoim rodzaju ser Parmigiano Reggiano oraz czosnkowe grzanki pełnoziarniste) i inny zestaw smaków w samej zupie :D jakby to powiedział mój syn "brokuł w sosie własnym" :D
Składniki:
- bulion (pamiętajcie żeby był domowy, to od jego smaku zależy smak kremu)
- brokuł
- sól
- pieprz
- pieczywo pełnoziarniste
- czosnek
- masło
- ser Parmigiano Reggiano (lub Grana Padano, Pecorino)
- śmietana
Brokuł myjemy i dzielimy na części (ja wykorzystuje też łodygę) gotujemy w bulionie do miękkości. Miksujemy na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Pieczywo kroimy w kromki, smarujemy masłem, posypujemy siekanym czosnkiem i podsmażamy na patelni grillowej z obu stron. Podajemy zupę z grzankami, posypując ją płatkami parmezanu.
piątek, 12 grudnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz