wtorek, 9 grudnia 2014

To danie jest totalnym przeciwieństwem ostatnio tak często przeze mnie lubianych i często wykorzystywanych jako szybkie obiady daniami w stylu wschodnim.. tutaj warzywa nie są chrupiące, a rozpływają się w ustach, ich smak przechodzi do sosu, który sam w sobie jest obłędnie aromatyczny.. a w nim zanurzone są pyszne i mięciutkie kawałki mięsa.. czego chcieć więcej?

Składniki:
- filet z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- papryczka chilli
- czosnek
- oliwa
- bulion (może też być woda)
- sól
- zioła dalmatyńskie
- przecier pomidorowy

Kurczaka kroimy w kostkę i solimy. Czosnek i chilli siekamy, papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i obsmażamy szybko, dodajemy czosnek, chilli i zioła, chwile smażymy. Wrzucamy paprykę podlewamy bulionem i dusimy przez chwilę. Zagęszczamy przecierem pomidorowym i gotujemy danie aż smaki się połączą, sos będzie gęsty i wyrazisty a warzywa miękkie. Podajemy z ryżem i sałatka z sosem jogurtowym (sos jest ostry, dodatek jogurtu lub śmietany łagodzi ostateczny smak całości).




0 komentarze:

Prześlij komentarz