niedziela, 7 grudnia 2014

Jak tu nie wykorzystać najpyszniejszych żeberek od teściowej? Musiało z nich powstać coś pysznego.. tym razem wybór padł na klasyczną musztardowo-miodową marynatę..

Składniki:
- żeberka wieprzowe
- miód
- musztarda
- sól
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- majeranek
-ocet jabłkowy
- olej

Żeberka dzielimy na porcję, dokładnie myjemy osuszamy, solimy. W misce mieszamy miód, musztardę, odrobinę octu jabłkowego oraz dodajemy paprykę w proszku i majeranek. Wszystko dokładnie łączymy i obtaczamy w tak przygotowanej marynacie żeberka. Zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Rozgrzewamy patelnię, nalewamy odrobinę oleju, obsmażamy żeberka na mocnym ogniu aż będą rumiane, podlewamy reszta marynaty i odrobiną wody. Dusimy przez około 1,5godziny aż będą miękkie a sos będzie gęsty. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i ulubionym dodatkiem (mi pasował tu idealnie domowy kiszony ogórek).



0 komentarze:

Prześlij komentarz