czwartek, 11 grudnia 2014

Lubicie obiady na słodko? Ja nie :D ale moi chłopcy lubią. Zostało mi z wczorajszego obiadu puree z batatów, więc pierwsze co robię z ziemniaczanego puree to kluseczki :D

Składniki:
- puree z batatów
- cynamon
- jajko
- mąka pszenna
- masło
- cukier trzcinowy
- mięta

Puree z batatów łączymy z jajkiem i mąką (ja robię to zawsze na oko, konsystencja ciasta nie może być zbyt zwarta, bo kluseczki będą twarde). Doprawiamy cynamonem. Ciasto rolujemy i wykrawamy małe kluseczki (cały czas podsypujemy mąką przy rolowaniu i krojeniu, bo ciasto będzie się trochę kleiło- tak ma być :D). Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy odrobinę cukru trzcinowego i mięty, karmelizujemy. Wrzucamy kluseczki i lekko podsmażamy.




0 komentarze:

Prześlij komentarz