środa, 10 grudnia 2014

Danie mięsno na słodko.. tak tak :D słodkie bataty, słodka marchewka jako dodatki a w marynacie miód.. wszystko przełamane wyrazistym smakiem zredukowanego octu balsamicznego.

Skłądniki:
- filet z kurczaka
- bataty
- marchew
- groszek z puszki (lub mrożony)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
- rozmaryn
- kminek
- masło
- ocet balskamiczny
- olej

Kurczaka myjemy i kroimy na cienkie plastry. Mieszamy olej, ocet balsamiczny, sól, pieprz, dodajemy kilka listków rozmarynu i polewamy kurczaka marynatą. Bataty obieramy i kroimy w kotkę, gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem do miękkości (tak jak zwykłe ziemniaki). Marchew obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody i dusimy do miekkości, doprawiamy solą, odrobiną cukru oraz mielonym kminkiem. Dodajemy groszek i niewielką ilość masła. Gdy bataty są ugotowane przecieramy je przez sito, doprawiamy solą, gałką muszkatałową, dodajemy odrobinę masła i podgrzewamy na teflonowej patelni cały czas mieszając, żeby puree się nie przypaliło. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej podlewając marynatą. Układamy usmażone filety na puree z batatów i podajemy z marchewką z groszkiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz