piątek, 12 grudnia 2014

W piątek rybka? Świeża ryba to najlepsze co można sobie zażyczyć na piątkowy obiad. Tak upieczona ryba ma chrupiącą skórkę i pyszne, delikatne i soczyste mięso :D

Składniki:
- ziemniaki
- pstrąg tęczowy (możecie kupić od razu filety lub podzielić rybę sami)
- sól
- pieprz
- tymianek świeży
- papryka ostra w proszku
- olej
- szalotka

Ziemniaki umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki (zależy od wielkości ziemniaków).  Szalotki pokroić na większe kawałki, wymieszać cebulki i ziemniaki z olejem, solą, pieprzem i posypać tymiankiem. Ziemniaki i cebulki wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. Rybę umyć, usunąć łuski, i osuszyć, mięso ryby posolić, skórkę posolić i posypać ostrą papryką. Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe kładziemy rybę mięsem na blachę obok ziemniaków, pieczemy około 10 minut, potem na 5 minut włączamy funkcję grilla (ziemniaki się przypieką a skórka ryby stanie się cudownie chrupiąca). Podajemy z ulubionym sosem jogurtowym lub sałatką ze śmietaną (np. z mizerią).





0 komentarze:

Prześlij komentarz