piątek, 26 grudnia 2014

Drugi Dzień Świąt.. po 2 dniowym zjadaniu potraw, które zostały z Wigilii, idealny na śniadanie będzie gorący i aromatyczny żurek! Z dodatkiem grzybów, białej kiełbasy i oczywiście z jajkiem. Wbrew pozorom bardzo szybkie i proste w przygotowaniu śniadanko :D

Składniki:
- wywar warzywny
- biała kiełbasa
- zakwas żurkowy
- śmietana
- mąka pszenna
- grzyby suszone
- majeranek
- sól
- pieprz
- czosnek
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- jajka

Zagotować wywar z cebulą, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę i kilka grzybów. Gotować aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas żurkowy, wymieszać. Rozrobić śmietanę z odrobina mąki pszennej, zahartować gorącym żurkiem i połączyć z zupą. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz