wtorek, 16 grudnia 2014

Czy fast food może być zdrowy? No jasne! Przygotowane w domu z prawdziwych ziemniaków frytki, pieczone w piekarniku (czyli o niskiej zawartości tłuszczu), oraz pieczone w panierce zamiast smażone kawałki soczystego kurczaka. Do tego jogurtowo-ketchupowy sos i świeże warzywa. Moi chłopcy byli zachwyceni.. i pytali o jeszcze :D

Składniki:
- filet z kurczaka
- ziemniaki
- olej
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- ogórek zielony
- pomidor
- cebula szalotka
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- ketchup
- sos worcester
- sól
- pieprz

Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posolić, obsypać mąką, obtoczyć w jajku i bułce. Ziemniaki obrać i pokroić na paski odpowiadającej Wam grubości. Namoczyć ziemniaki w zimnej wodzie (około 15-20minuy) osuszyć, wymieszać z solą i olejem (można dodać przyprawy, ja tym razem robiłam takie klasyczne frytki.. tylko z solą). Wyłożyć frytki na dużą blachę z papierem do pieczenia (zapobiegamy w ten sposób przywieraniu frytek do blachy) i piec przez 20minut w temperaturze 180-190st. (aż zmiękną) następnie zwiększyć temperaturę do 215st. i piec aż się zrumienią. W tym czasie opanierowane kurczaczki wyłożyć do żaroodpornego naczynia lekko przesmarowanego olejem (żeby panierka nie przywarła) i wstawić do piekarnika w momencie podwyższenia temperatury (pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilla żeby mocniej zrumienić panierkę). Szalotkę kroimy drobno, ogórka kroimy w półplastry, pomidory w kosteczkę. Wszystko razem łączymy, doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Jogurt mieszamy z ketchupem, sosem worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy upieczone na złoto frytki, z nuggetsami, sałatką i sosem.






0 komentarze:

Prześlij komentarz