Świąteczny obiad? Musi być pieczone mięsko :D
Składniki na kurczaka:
- kurczak
- sól
- sos sojowy
- papryka chilli
- miód
- imbir
- czosnek
Czosnek, chilli i imbir siekamy. Mieszamy z miodem, sosem sojowym. Kurczaka nacieramy solą, polewamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce, w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Przed pieczeniem wyciągamy z lodówki i pozwalamy, żeby mięso osiągnęło temperaturę pokojową przed pieczeniem. Pieczemy kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 1-1,5h, podlewając raz na jakiś czas marynatą. Gdy mięso jest już upieczone odkrywamy pokrywkę i rumienimy skórkę (ja włączyłam funkcję grill w piekarniku).
Składniki na sałatkę z czerwonej kapusty:
- czerwona kapusta
- cebula
- odrobina wina
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- oliwa
- sok z cytryny
Kapustę szatkujemy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Oliwe rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w garnku. Wrzucamy cebulkę, podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy kapustę, podlewamy odrobina wina, doprawiamy solą, listkiem laurowym i zielem angielskim i dusimy do miękkości. Dodajemy pieprz i sok z cytryny.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.
piątek, 26 grudnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz