wtorek, 23 grudnia 2014

Wspomnienie z wakacji... a Chorwacji jedliśmy pyszna "muszle" (tak miejscowi nazywają mule) w sosie pomidorowym. Tamte były dużo mniejsze niż te kupione przeze mnie, ale równie dobre.

Składniki:
- 1kg muli
- puszka pomidorów bez skórki krojonych
- czosnek
- szalotka
- chilli
- bazylia
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej

Mule porządnie wypłukać, oczyścić muszle i oberwać tzw. brody (części wiszące z muszli). Jeśli muszle są otwarte postukać nimi o stół (ja porządnie potrząsnęłam sitem na którym je płukałam i się wszystkie zamknęły), jeśli się nie zamkną to te wyrzucić. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek i szalotkę, oraz odrobinę posiekanej papryczki chilli, lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory, połączyć składniki. Wrzucić do garnka mule, dobrze wymieszać z sosem i przykryć garnek. Gotować na dużym ogniu od czasu do czasu potrząsając garnkiem przez około 5-6minut. Podawać z bagietką (polecam upieczoną z tego przepisu http://smakowawyspa.blogspot.com/2014/08/bagietki.html), posypać mule posiekaną bazylią i tymiankiem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz