niedziela, 2 lutego 2014

Kolejny :D tym razem cieniutka i miękka skórka i wilgotny, lekko kwaskowaty, zbity miąższ.. najcudowniejsze w pieczeniu chleba jest właśnie to, że każdy wychodzi inaczej i pozwala odkrywać nowe smaki i struktury.. prawda?

Składniki na zaczyn:
- 100g zakwasu żytniego
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150g wody

Składniki na chleb:
- zaczyn
- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1,5- 2 łyżeczek soli
- 220g wody
- 2 łyżki oliwy

Wyrobić zaczyn i odstawić na 8h (ja wyrobiłam wieczorem i odstawiłam w ciepłym miejscu do rana). Połączyć wszystkie składniki na chleb z wyrośniętym zaczynem. Odstawić na około 2h (2 razy w tym czasie zagnieść ciasto). Następnie przełożyć do kosza do wyrastania, do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temperatury 250st. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę, piec przez 10 minut (oczywiście na dole piekarnika blacha z wodą ustawiona jak zwykle :D). Zmniejszyć temperaturę do 220st. i piec jeszcze 20-30minut.







0 komentarze:

Prześlij komentarz