sobota, 24 października 2020

Przepyszna tarta na słono! Ciasto z tego przepisu wychodzi kruche i delikatne, nie spływa z boków ;-)

Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej 
- 125g masła (zimnego)
- 1 całe jajko
- 1 żółtko 
- szczypta soli 

Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników. Wyklejamy nim naczynie na tarte (około 24cm średnicy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220st przez 15 minut (do zrumienienia). Wyciągamy i nakładamy farsz. 

Składniki na farsz:
- 3 jajka (plus białko pozostałe z ciasta)
- 200g smietanki 18%
- sól
- pieprz 
- tymianek
- ser kozi (miękki)
- gorgonzola (lub inny wasz ulubiony twardy ser z niebieską pleśnią)
- cebula czerwona 
- gruszki (miękkie i słodkie)

Śmietankę mieszamy z jajkami, przyprawiamy. Wylewamy na podpieczoną tartę. Ukladamy pokrojone w półplastry gruszki, na wierzch dajemy ser kozi, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i posypujemy serem pleśniowym. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 215st przez 30 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz